20 april: Lezingen Voetbalclub Willem II

Willem II 1916
Door: Thijs Kemmeren en Roger Rossmeisl

Voetbalclub Willem II staat centraal deze avond. Thijs Kemmeren vertelt over de 'buitenstaanders' bij de koninklijke club en Roger Rossmeisl gaat speciaal in op het in 1916 behaalde landskampioenschap.

Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig.
Buitenstaanders bij een ‘koninklijke’ Tilburgse voetbalvereniging.

Het is een bekend verschijnsel dat nieuwkomers in een stad vaak via een vereniging op een bijzondere manier betrokken raken bij hun nieuwe woonomgeving. Op deze manier dragen zij in belangrijke mate bij aan de sociale versterking van de stad waarin ze op zeer diverse manieren terecht zijn gekomen. Soms is dat omdat je geadopteerd wordt, soms omdat je vluchteling bent en soms omdat je er werk hebt gevonden.

De voetbalclub Willem II kent tal van voorbeelden van ‘buitenstaanders’ die via een rol bij Willem II een belangrijke sociale positie in de Tilburgse gemeenschap hebben gekregen. De ene, Constant Cremer, afkomstig uit Congo was geadopteerd door de zus van zijn vader en speelde in het elftal dat in 1904 Brabants kampioen werd; de volgende, dr. Frantisek Fahdronc moest in 1948 vluchten voor de communisten in Tsjecho-Slowakije en droeg in belangrijke mate bij aan de landskampioenschappen van Willem II in 1952 en in 1955;  nummer drie, drs. Bert Schuerman kwam naar Tilburg als huisarts, hij was de langstzittende voorzitter van van de voetbalclub (1945 – 1977) en zorgde er in de jaren zeventig hoogstpersoonlijk voor dat de naam van Willem II voor de stad behouden bleef. Hiermee bleef de verbinding van de club met het koningshuis, die de club ongeveer vanaf het begin in 1896 had, bestaan, hetgeen nog elke thuiswedstrijd zichtbaar is. Deze boeiende verhalen worden toegelicht door Thijs Kemmeren, tot aan zijn pensionering werkzaam bij Fontys. Kemmeren is historicus en hoopt in 2018 te promoveren op het onderwerp ‘Tilburg sport , 1840-1940. Urbanisatie, sport en identificatie’.
Ook is hij lid van de redactie van Willem II.

Roger Rosmeissl zal spreken over het eerste landskampioenschap van Willem II. In 2016 was het exact één eeuw geleden dat Willem II de westelijke voetbalhegemonie doorbrak . Terwijl de rest van Europa in brand stond vanwege de Eerste Wereldoorlog , werden de Tricolores op Hemelvaartsdag (1 juni 1916) als eerste niet-westelijke club kampioen van Nederland. Roger Rossmeisl, eveneens als redacteur actief binnen de club én coauteur van de biografie over clubicoon John Feskens, neemt deze roemrijke periode onder de loep. Een verhaal over gemobiliseerde spelers, matinee-concerten en een stuntelende voetbalbond.

Organisatie: Heemkundekring Tilburg
Tijd: Donderdag 20 april, 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Locatie: Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75
Kosten: Leden HKK Tilburg gratis. Niet-leden betalen € 4,00. Koffie en thee zijn inbegrepen.