Te voet van O.L. Vrouw ter Noodkapel, via Hasseltse Kapel naar Peerke Donders




Bevrijdingswandeling langs monumenten van volksgeloof tijdens oorlog en bevrijding

 Op zondag 29 oktober wordt voor de eerste keer de Tilburgse Bevrijdingswandeling gehouden. Twee dagen na de officiële bevrijdingsdag van Tilburg wordt gewandeld vanaf de O.L. Vrouw ter Noodkapel in de Tilburgse binnenstad naar de Hasseltse Kapel en van daar naar Peerke Donders. De deelnemers worden per bus teruggebracht. Deelname kost 5 euro per persoon. Maximaal vijftig personen kunnen deelnemen.

De Tilburgse Bevrijdingswandeling start om 11.00 uur bij de O.L. Vrouw ter Noodkapel aan de Kapelhof. Rond 12.30 uur zijn de deelnemers bij de Hasseltse Kapel. Hier worden een eenvoudige lunch met koffie geserveerd. Om 16.00 uur zijn de vredeswandelaars bij Peerke Donders. Daar staat een bus klaar. De route is tien kilometer lang. Er wordt in een rustig tempo gelopen. In verband met de organisatie moet men zich opgeven vóór donderdag 26 oktober. Aanmelden via info@olvternoodtilburg.nl.

De eerste Tilburgse Bevrijdingswandeling wordt gehouden in het kader van de Tilburgse bevrijdingsdag op 29 oktober. Het initiatief is genomen door drie organisaties die met elkaar gemeen hebben dat ze erfgoed beheren dat sterk verbonden is met de oorlog en de bevrijding van Tilburg. De wandeling heeft een dubbele motivatie: op een vernieuwende manier stilstaan bij de bevrijding en aandacht hebben voor oorlog en vrede in de hedendaagse wereld.  

Geboortehuis Peerke Donders
De drie organisaties die de Tilburgse Bevrijdingswandeling organiseren zijn: de O.L. Vrouw ter Noodkapel. Deze kapel is met geld van de Tilburgers gebouwd om Maria te bedanken voor de bevrijding. In de kapel ligt een boek met de namen van Tilburgse oorlogsslachtoffers. Tijdens de oorlog en de bevrijding hebben de Tilburgers hun vertrouwen gesteld in Maria. Haar verering was zeer groot. Dat is de relatie met de Hasseltse Kapel. Door de Tilburgers werd het als een wonder beschouwd dat de bevrijding op 27 oktober kwam op de geboortedag van Peerke Donders.

De Tilburgse Bevrijdingswandeling begint met een toelichting op de O.L. Vrouw ter Noodkapel door Karel Bergmans. Hij is de voorzitter van de beheerstichting. In zowel de Hasseltse Kapel als in het Museum van Peerke Donders wordt een uiteenzetting gegeven door Paul Spapens, kenner van het Tilburgs volksgeloof. Onderweg wordt op sommige plaatsen stilgestaan bij onder meer de betekenis van de zogeheten Mariategels die in Tilburg tegen huizen zijn gemetseld.    
         


Bijschrift poster: De drie organisatoren worden door middel van iconen voorgesteld. Deze iconen zijn door Ivo van Leeuwen en Sander Neijnens ontwikkeld als onderdeel van het project TilburgsAns.