Erfgoedpartners Tilburg ontwikkelden een vorstelijk programma voorafgaand aan Koningsdag. Tussen 18 en 27 april is er dagelijks minimaal een activiteit waarin de band van Tilburg met het Koninklijk Huis centraal staat. Zo trek je in een huifkar door Koningshoeven, luister je naar verhalen over koninklijke bomen, wordt de Lanciersprijs uitgereikt en eet je onderweg een vorstenbroodje.
18 april Tilburg Stadsrechten
De keuze om met 18 april te beginnen is niet voor niets; op die dag werd in 1809 het dorp Tilburg tot stad verheven. Het was geen koning van Oranje die Tilburg stadsrechten gaf, maar Lodewijk Napoleon, de broer van ... Deze van oorsprong Franse koning waardeerde de Tilburgse nijverheid en de groei van de stad.
Portret Lodewijk Napoleon.Stadscollectie Tilburg |
Divers publiek
Elk onderdeel uit het programma ‘10 dagen op pad voor de koning’ speelt zich af op een andere locatie en voor een divers publiek. Zo wordt de koningskwis aangeboden aan cliënten van De Wever, is het project KASTEEL013 gericht op buurt- en wijkbewoners van de Hasselt, kunnen de Tilburgers zelf hun koninklijke verzamelingen laten zien en is het stickerboek beschikbaar voor kinderen uit alle wijken van de stad. Het gehele tiendaagse erfgoedprogramma bereikt op deze manier een breed publiek.
Werkwijze
Deze website biedt een algemeen overzicht van de activiteiten. De partners staan in de rechterkolom en in de linkerkolom is de agenda te zien. Voorts is er een stempelkaart beschikbaar voor de deelnemers van de activiteiten. tadsmuseum Tilburg is benieuwd wie de fanatiekste bezoeker van het erfgoedprogramma wordt. Onder degenen met de meeste stempels wordt een toepasselijke prijs verloot.